Besparen op woonlasten

Het zal je niet ontgaan dat de huizenprijzen al een tijdje flink stijgen. Woon je naar je zin, dan ben je niet op zoek naar een ander huis en dan heb je weinig aan die waardestijging. Of steekt dat anders in elkaar?

Veel banken baseren de hoogte van de hypotheekrente op twee aspecten. Dat zijn namelijk de rentevaste periode én de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de (markt)waarde van je huis. Dit laatste heet: Loan to Value.

Loan to Value

Als de waarde van je woning stijgt of als je een deel van de hypotheek hebt afgelost, kan het mogelijk zijn dat de hypotheekrente naar beneden wordt bijgesteld. Je leent namelijk minder dan je in eerste instantie deed. Om erachter te komen of je in aanmerking komt voor zo’n renteverlaging, ga je in gesprek met de hypotheekverstrekker. Die zal onder andere vragen om een taxatierapport. De kosten voor het opmaken van een taxatierapport zijn, net als je hypotheekrente, aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Bekijk hieronder de video’s van Nationale Nederlanden en de Rabobank waarin alles helder wordt uitgelegd.

Wij adviseren je om eerst contact op te nemen met je hypotheekadviseur. Het voordeel kan lager uitvallen dan wat in de voorbeelden wordt uitgelegd. Bijvoorbeeld als je een bankspaarhypotheek hebt. Want dan betekent de verlaging van de rente over het leendeel dat ook de rente over het spaardeel omlaag gaat.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Hoe kunnen wij je helpen?

Help mij met…