Mijn favorieten

Loan to value

Het zal u niet zijn ontgaan dat de huizenprijzen de afgelopen tijd flink zijn gestegen. Wanneer u lekker woont en niet op zoek bent naar een andere woning, heeft u hier weinig aan. Of toch wel?
 
Veel banken berekenen de hoogte van de hypotheekrente niet alleen op basis van de rentevaste periode, maar ook op basis van de hoogte van de hypotheek in verhouding tot de marktwaarde van de woning.

Als uw woning meer waard is geworden of als u (een deel van de hypotheek) heeft afgelost, dan kan uw rentepercentage mogelijk naar beneden worden vastgesteld. U leent dan immers minder dan dat u in eerste instantie deed. De hypotheek komt dan uit in een lagere renteklasse en is in verhouding tot de marktwaarde van uw woning afgenomen.
 
Voorbeeld van een woning in Vleuten

Stel, u heeft in januari 2016 een woning gekocht voor € 275.000,- Anno 2020 is de waarde van deze woning gestegen naar ongeveer 360.000,-. Dit is een waardestijging van 31,2%.
Aangenomen dat u deze woning in 2016 maximaal gefinancierd heeft (Koopsom + 2% = € 280.500,-), heeft u een hypotheek in de tariefklasse <106%.
Door de marktwaarde van uw woning opnieuw vast te laten stellen door een taxateur kunt u met het taxatierapport de tariefklasse laten aanpassen naar <80%. De waarde van uw woning is immers gestegen. Eventuele aflossingen zijn nog buiten deze berekening gelaten.
 
Een verschil in hypotheekrente van 0,5% levert u over een bedrag van € 280.500,- al snel een besparing op van € 1.402,- per jaar.
De kosten voor het laten opmaken van een taxatierapport zijn, net als uw hypotheekrente, aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
 
Onze taxateur komt graag bij u langs om u aan lagere maandlasten te helpen. Wij adviseren  u met klem eerst navraag te doen bij uw hypotheekadviseur. Mocht u namelijk een bankspaarhypotheek hebben afgesloten, dan kan het voordeel minder hoog uitpakken dan in het voorbeeld. Een verlaging van de hypotheekrente betekent dan namelijk ook een verlaging van het rentepercentage over het spaardeel.

Wilt u weten wat wij voor uw persoonlijke situatie kunnen betekenen? U kunt door middel van het invullen van de onderstaand formulier een afspraak maken of een vraag stellen. Bellen kan natuurlijk ook.

 

 

Contact

Vestiging
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring